Elementary School - Budaörs

In 2006 the town of Budaörs organised a national architectural competition to design a new elementary school. The plot is located near the highway in a yet undeveloped area. The entry of János DOBAI and his colleagues won third prize, but after the reconciliation with the developers they’ve been awarded with the realisation of the project.

After careful consideration the proposal developed into a simple, compact form: a building with 4 stories in a 5 tract form. The ground level contains the kitchen and dining area, a huge multi-story gathering space and parking. On top of the kitchen and the dining area there is a huge sports hall, which is separated from the classrooms by the dressing rooms. The classrooms on the first three stories and the auditoriums and the teachers’ facilities face east and west. They can be flexibly reconfigured according to the current needs.

View Larger Map

This area has an indirect lightning. The areas of circulation and other supporting areascan be found in the middle of the building. The building uses simple materials: white plaster, wood, a lot of glass. The areas used intensely by the students use high quality materials. Tibor TARDOS, who was responsible for the interior design of the building was awarded “Interior Designer of the Year" in 2009.

Translation by András BOTOS

Publications in English: