Városi sportcsarnok és óvoda - Szigetszentmiklós

© Batár Zsolt

Az Ádám Jenő Többcélú Intézmény Budapest legdinamikusabban fejlődő agglomerációjában, Szigetszentmiklóson épült meg 2012-ben. Ahogy a neve is mutatja, igazi multifunkcionális létesítmény, mely megfelelő építészeti alapot nyújt a körülötte elterülő területekre tervezett leendő lakóövezeteknek. Az intézményre nyílt tervpályázatot írtak ki 2008-ban, melyen Winkler Barnabásék pályaműve 4. helyezést ért el (a zsűrizésről ld. ezt a cikket).

Elsőként az 1500 fő befogadására alkalmas sport- és rendezvénycsarnok készült el. A település olyan épületet akart, ami nem csak iskolai tornateremként vagy sportcsarnokként használható, hanem különböző  - akár egymással párhuzamosan zajló – rendezvények helyszínéül is szolgálhat. Ezen igény figyelembevételével az épület igazán sokoldalú lett. A 28x45 m-es küzdőtér igény szerint 3 részre osztható, emellett professzionális sportpadlót kapott, aminek köszönhetően profi bajnokságok megrendezésére is alkalmas. Az épület része egy VIP fogadóterem is, ami a teljes épülethez képest nem túl nagy, ám a hozzá kapcsolódó közlekedőkkel együtt már nagyobb rendezvények befogadására is alkalmas.


Nagyobb térképre váltás

A sportcsarnok után nem sokkal átadott óvoda anyaghasználatában megegyezik az előbbivel – tégla architektúra jellemzi mindkettőt. Az épület 3 tömegre tagolódik, ezekben kapott helyet a hat csoportszoba és a kiegészítő helyiségek. A terek tágasak, a félnyereg tetők függőleges végén található felülvilágítóknak és a nagy, délkelet felé tájolt üvegfelületeknek köszönhetően világosak. Az épület rendszerének következtében az udvaron és a belső tengely mentén teresedések jönnek létre, melyek megfelelő helyet biztosítanak a csoportok öltözői számára. Az együttes végén szülői fogadóteret alakítottak ki, ahol a tovább bentmaradó gyerekek várakozhatnak szüleikre.

Tervbe van véve egy általános iskola és egy zeneiskola is, amelyhez a területet már előkészítették, ám elkészültéig még várni kell.

Az anyagot gyűjtötte: Hulesch Máté

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

  • Götz Eszter: Gyerekváros a kukoricásban - Ádám Jenő Óvoda, Sport- és rendezvénycsarnok, Szigetszentmiklós - in: régi-új Magyar Építőművészet, 2013/5, - a rövidített online változat itt!

Adatok: