Evangélikus templom és parókia - Szentendre

szente012

Az épület tervezése meghívásos tervpályázat után indul el 2000-ben. Az új templom páratlan természeti és történeti miliőben épült: a festői Szentendre szívében, a belváros kapujában, a Bükkös patak partján. A víz közelsége és természet adta lehetőségek maximális kihasználása a telepítésben is fontos: a patak széles medre lehetővé teszi a rálátást és fellazítja a történeti városmag nyújtotta szűkös utcákat, tereket, létrehozva ezzel a funkcióhoz méltó közösségi helyet.

Azt gondolhatnánk, hogy az így létrehozott téri szituáció kilép a belváros egységéből, ám ha közelebbről megnézzük, korántsem ezt tapasztaljuk. A kőből rakott épülettömeg zártsága és sajátos hangulata szervesen illeszkedik Szentendre összképébe. A templom tömege rusztikusan rakott Dunabogdányi kőből készült, az együttes legrangosabb elemeként, a hozzá kapcsolt lelkészlakás és hivatal épületei a szakrális elemeknek alárendelve vakolt felületekkel jelennek meg.


Nagyobb térképre váltás

A bejárati zóna igen bensőséges és szerény. Egy keskeny sáv vezet a torony kapuzatán keresztül, itt egy nagyobb udvart 3 oldalról az épületegyüttes, a negyedik oldalról a patak határolja. Ez nem csak a templom előterét képezi, hanem erre nyílnak a lelkészlakás fontosabb helyiségei és a gyülekezeti térrészek közlekedője. A szépsége egyben kicsiny hibáját is magában hordozza. Az így létrejött bejárati szituáció betekintést eredményez a parókiába. Mintha egy család legintimebb, legféltettebb hálószobája kerülne teljes nyilvánosság elé.

A templom részletei, belsőépítészete példás – 2009-ben Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár az Év Belsőépítészete Díjat nyerte el.

Az anyagot gyűjtötte: Fekete Attila

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Rose Lutheri Alapítvány
Cimkék: