Weninger Pincészet - Balf

Az épületnek Balf, a Fertőtó déli csücskénél található, csendes falucska ad otthont, a hely az UNESCO Világörökség része. 2004 elején a borászat zártkörű pályázatot hirdetett kiemelkedő építészek részvételével - a nyertes tervet a bécsi propeller Z nyújtotta be.

Az osztrák építészek terve a burgenlandi társaihoz hasonlóan (s a magyar borászatok szellemiségétől eltérően) hangsúlyozottan ipari épület, az ehhez kapcsolódó hűvös, funkcionalista esztétikával. A tájhoz való kapcsolata is inkább formai ellenpontként jellemezhető, bár igaz: az épület még a közeli utcáról is alig vehető észre. Ifjabb Weninger eredeti célja 2000 környékén még az volt, hogy a szőlő lankáin, kilátással a tóra húzhassa fel az épületet; de a hatóságnál hosszú évek alatt is csak úgy kapott engedélyt, hogy a balfi főúttal párhuzamos kis utcácskában építi fel a borászatot.

Az elkészült telephely két egységből áll. Az egyik a geotermikus energia kihasználása végett a hegyoldalba mélyítve kialakított, hűvös érlelőpince, a másik a nagy belmagasságú, tágas feldolgozócsarnok. A sallangmentes, feltűnősködést mellőző építészeti megoldások a technológiai munkafolyamatok és a bormívesség igényeit szolgálják. Egy enyhe dőlésszöggel kialakított rámpa lehetővé teszi, hogy a leszüretelt gyümölcs gravitációs úton kerüljön a gerendák alatt elhelyezett tartályokba.

A feldolgozó-épület oldalához egy további négyszögletes tömb csatlakozik; ebben található az iroda és a kóstolószoba is. Az utóbbi mázas hátfalába vágott ablakon át a feldolgozó életébe kaphatunk bepillantást, illetve egy szakaszon figyelemmel kísérhetjük a bor pincéig vezető útját. Az új borászat a 2006-os szürettel állt működésbe.

(a weninger.com alapján)

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

Cimkék: