Római Katolikus Plébánia - Üröm

A műterem első megépült projektje az ürömi egyházközösséghez tartozó római katolikus plébánia.

  • építész tervezők: Falvai Balázs, Török Dávid, Nagy Márton - DMB Műterem Kft.
    építész konzulens:
    Balázs Mihály
  • a tervezés/építés éve: 2010/2014
  • fotó: © Szentirmai Tamás

A program egyaránt magába foglal időszakosan használt közösségei tereket, az ezekhez tartozó kiszolgáló funkciókat és napi használatú tereket, mint a plébániahivatal és a plébánosi lakás. Ezeknek a tisztán elkülönülő funkcióknak a kezelése, valamint a ház rendeltetése és a történetileg lakóházas beépítéssel kialakult telek karaktere közötti ellentmondás feloldása határozta meg az építészeti koncepció alakulását. E „konfliktus” volt az, ami a formaindíttatású tervezői módszer okán tucatnyi beépítési modellt és homlokzatképzési variációt eredményezett.

A végleges beépítési változatban két külön tömegben jelentek meg az eltérő használatú funkciók, ahol a plébániát és egy kis hittantermet magába foglaló „városi ház” került az utcafrontra. A két szint magas főhomlokzat karakterét az emeleten megjelenő kulisszaszerű téglarács határozza meg, amely kimért józansággal emeli ki a plébániát, mint középületet a környező lakóházak sorából. A kapualjon belépve, a belső udvar farácsozatai, faoszlopok tartotta tetői és a plébánia egyszerű tömege ellenben már jól olvasható módon idézi meg a falusi porták világát.

A megvalósult épület így teljes mértékben igazolni tudja a tervezők építészeti szándékát, hogy a szabályozás adta keretek betartásán túl, a feladattal arányos, mértéktartó építészeti világot hozzanak létre, amelyben a plébánia kötődni tud a helyi beépítési hagyományokhoz, de formálásával továbbgondolja azt.

összeállította: Szél András

Publikáció:

Adatok: