Étterem és konyha - Csenger

1988-ban indult el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger építészeti fejlesztése a magyar organikus építészet fellegvárának számító MAKONA Kisszövetkezet vezetésével. A program célja az akkori leromlott, csupán névleges központ valódi településközponttá  alakítása.  Az első nagyobb fejlesztési ütem 1989-1995 között valósult meg többek között Vincze László sportcsarnokával, éttermével, valamit (a ma Makovecz Imre nevét viselő) általános iskolájával, melyek egymás mellett kaptak helyet a városközpontban.

  • építész tervezők: Vincze László, Makona Kft.
    építész munkatársak: Krizsán András, Varga Csaba
  • a tervezés/építés éve: 1990/1994
  • fotó:  © Vincze László

1994-ben épült meg az étterem és konyha, mely a sportcsarnok mellett helyezkedik el közvetlenül a város fő utcájára fordulva. Eredetileg az általános iskola étkezőjeként szolgált volna, de mivel Csengeren ebben az időben egyáltalán nem volt színvonalas vendéglátó egység, ezért az épület jelentősége különösen megnőtt. Elsősorban a környező hivataloknak és oktatási intézményeknek nyújt szolgáltatást, vendégtere nagy és üvegezett fallal nyílik meg a Sportcsarnok és a gyalogos sétány felé. Tetőszerkezete izgalmas és nagyon különleges, eltérő ívekkel hajlított befelé görbülő rétegelt-ragasztott fa tartókból készült. Látványában meghatározó elem a tető fölé emelkedő kémény, melynek hangsúlyos kéménytestében találhatóak az épületgépészeti szellőzők.

A magyar organikus építészetre jellemző lázadás a derékszögek és a túlzott szabályosság ellen minden ízében átjárja az épületet, mely rögtön szembetűnő az épület tömegét vagy alaprajzait vizsgálva. A csigaszerűen szerkesztett alaprajzok középpontjában a kéménytest áll, de hasonló motívum jelenik meg a tetőszerkezetnél és a kisebb részletekben is, jó példa erre a hangsúlyos utcai csúcsoszlop spirálisan feltekeredő tégla kiosztása. Ez a fajta radikális kimozdulás a megszokott derékszögű rendszerből teszi még inkább egyedivé az éttermet és válik harmonikussá a városközpontban álló épületekkel.

az anyagot gyűjtötte: Bárdi Emese és Rippel Veréna

Publikációk internetes

nyomtatott

Adatok