A Premontrei Gimnázium tornacsarnoka - Gödöllő

A gimnázium korábbi „tornafészere” (a Turányi Gábor műtermében készült, eredetileg ideiglenesnek tervezett munka) csak tavasz-nyári használatra volt alkalmas, az iskolának így a kezdetektől hiányzott egy valódi sportcsarnok. Az újraalapítástól mégis majdnem tíz évet kellett várniuk arra, hogy birtokba vehessenek egy új, minden igényt kielégítő épületet. A hely (Gödöllő határa, itt már az egyetemhez tartozó erdő kezdődik) és a költségvetés szűkössége nem könnyítette meg a tervezők dolgát.

A tornaterem a gimnázium meglévő épületeivel csak geometriai viszonyban van, nem keres építészeti-kulturális kapcsolatot azokkal. Ugyanakkor, építészeti formálását és anyaghasználatát tekintve az épület a szomszédságban lévő Gödöllői Egyetem területén elhelyezkedő Jánossy-féle víztorony (1955) és a gimnázium területén lévő Turányi Gábor által tervezett nyári tornateremhez alkalmazkodik. Téglahomlokzatának kompozíciója, a "hajlított", túlfutó beton párkánylemezek a spanyol és portugál építészet kortárs gesztusait idézi meg.


Nagyobb térképre váltás

Az épület szerkezetinek kiválasztása tekintetében döntő szempont volt a költségtakarékosság. A már az épület koncepcionális kialakításától kezdve közreműködő statikus, Hegedűs Péter javaslatára a tetőszerkezet előre legyártott, helyben szerelt, szeglemezes, fatartós szerkezet lett.

A tiszta vonalak uralta belső térben is minden tiszta rendszerben épül fel. A külső téglaburkolat a főbb belső terekben is visszaköszön. A telek lejtését kihasználó telepítésnek köszönhetően a bejárat és az egy szinttel feljebb elhelyezkedő lelátótér is rendelkezik terepkapcsolattal.

az anyagot gyűjtötte: Ruzsai Dorottya és Telek Andrea

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: