Kodály Központ - Pécs

2010-ben Pécs nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, melynek főbb projektjei közt volt az épület megépítése. 2007-ben írtak ki tervpályázatot a pécsi konferencia- és koncertközpont tervezésére, ezen első díjas lett az Építész Stúdió pályaműve, és ezzel megkezdődhetett az engedélyezési- és tendertervek készítése, a pályázat lezárta után azonban a megvalósíthatósági tanulmány szerint a harmadára kellett csökkenteni a programot, amelynek leginkább az előcsarnok látta kárát.

Az épület telepítésével reagál a meglévő pécsi értékekre (mint a tó) és a jövőbeni fejlesztésekre (mint a Breuer Marcell sétány). A vasútnak hátat fordítva észak felé nyit, a telek terepadottságait lépcsőzésekkel, rámpákkal használja ki. A ház és terep közti határ szinte megszűnik az épületre is felfutó lépcsős kialakítással. A helyszín a központ megépülése előtt korántsem kelthetett impozáns képet a 6-os főút és vasút által közre fogva, a Penny és egy McDonalds szomszédságában, távol a városközponttól (a szomszédságban a Balázs Mihály tervezte Tudásközpont).

A Kodály Központ három fő részre osztható, a 999 férőhelyes központi konferencia- és hangverseny terem köré tekeredik fel a közlekedő terület, ezt további konferenciatermek, irodák, kiszolgáló funkciók ölelik körbe. A Pannon Filharmonikusok is az épületben lelt otthonra.

Ahogy a csiga szerkesztésében, úgy az épületben is megjelenik az aranymetszés, a Fibonacci számsor, mint számos zenei remekmű alapeleme. Az épületen két burkolati elem dominál: a külső kemény kő, és a belső puha faburkolat. A kőcsiga nem csak külsőben, de a belső terekben is megjelenő érdekes térkapcsolatokat létrehozó szervező elem, amely a koncertteremben a színpad felé irányítja a tekintetet. A nagyterem multifunkcionális, akusztikája koncertek számára ideális, de ezen kívül helyet adhat balettek, operák, konferenciák számára is. A lejtős földszinti zsöllye síkpadlóssá alakítható, alkalmassá téve a teret bálok, rendezvények megtartására is. A terem aszimmetriája az akusztikát szolgálja, amely a burkolatnál is elsődleges szempont volt, így alakultak ki a tördelt síkokat alkotó fa elemek.

Az anyagot gyűjtötte: Hertel Anna

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

Az épület díjai (Építész Stúdió):

  • 2010. Pro Communitate Díj, Pécs EKF 2010
  • 2011. hg.hu Design Award 2011, I. díj
  • 2011. Média Építészeti Díja 2011, közönségdíj
  • 2011. FIABCI Prix d’Exellance Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2. hely
  • 2012. FIABCI Prix d’Exellance Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2. hely