Szívklinika - Pécs

szívko nyito 1200

Az 1961-ben Gádoros Lajos és Borosnyai Pál által tervezett 400 ágyas pécsi kórházépület öblében alakította ki 1999-ben a Szívgyógyászati Klinikát a két Ybl-díjas építész, Csikós Zoltán és Varga Levente.

Az épület az Ifjúság út felől négy, a kert felől öt szint magas, északi homlokzata az Ifjúság úti telekhatáron húzódó támfalra támaszkodik. A klinika két, az útra merőleges lapostetős szárnyból áll, melyek belső udvart fognak közre. A keleti szárny öt szintjén műtő, intenzív osztály, központi sterilizáló, diagnosztika, a nyugati oldalon raktárak, személyzeti helyiségek, igazgatás, kardiológiai osztály, szívsebészeti osztály található. A terek felosztását a belső színvilága is tükrözi: a technikai terekben hidegebb, szürkés, a közösségforgalmi részeken a meleg színek a dominánsak.  A régi és új épületet funkcionálisan összekötő folyosók szintenként önálló könnyűszerkezetként jelennek meg.


Nagyobb térképre váltás

A tervezők bizonyos elemeket (függőleges tagolódás, lebegő tető, az ablakkiosztás ritmusa) átemeltek a Gádoros-féle kórházépületből, de más vonatkoztatásban próbálták megőrizni függetlenségét. A homlokzaton használt világos színű, lángolt gránitburkolat kőlamellái, a lépcsőház átlátszó üvegtraktusa teszi igazán maivá a klinikát. A négy homlokzat a hasonlóság ellenére más-más karakterű. A nyugati  tagozódása a kórház  „A” szárnyát tükrözi, leszámítva a tájolás miatt fontos árnyékoló rendszert, a keleti rész metszeti mozgásai a „C” szárnyét követik, ellentétes előjellel. Az arányai eltérőek, tömörebb jellegű. Az Ifjúság út felöli, áttört homlokzatnak a lamellák horizontális lendületet biztosítanak, ezzel ellensúlyozva a „C” szárny vertikalitását. Az épület déli oldalán üvegezett folyosók vezetnek a 400 ágyas kórházig, itt két belső udvart is kialakítottak, hogy a természetes fény és tér közelebb kerüljön a betegekhez. A nyitottságnak, az átláthatóságnak, a tágas, fényes folyosóknak köszönhetően feloldódik az emberekben az átlagos kórházépületekben érzett szorongás.

Az anyagot gyűjtötte: Gyurkó Alexandra

Publikációk:

Internetes felületen:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Pécs megyei jogú város
  • Alapterület: 8500 mszintterület