Gyógy- és termálfürdő - Pápa

800 Pápa nyitókép

A pápai gyógy- és termálfürdő egy nagyobb épületegyüttes része: a Külső-Várkertnek is nevezett területet az 1990-es években kezdték fejleszteni. Ebbe illeszkedett az 1993-1994 között felépült Petőfi Sándor Gimnázium és a mellette álló városi sportcsarnok, melyet az ezredfordulón adtak át. E két épület jelenti azt a „kaput”, amelynek tengelyében helyezkedik el a Várkertfürdő, az összes megépült és az egyelőre csak megtervezett épületrészével.

37 ével ezelőtt 32,5 ˚C fokos termálvizet találtak 813 m mélyen a Várkert külső kerületében. Később egy kutat létesítettek fürdő és közösségi uszoda számára (épült Döbrönte és Társai Kft. tervei alapján, 2003. ), majd az egyre növekvő igény miatt egy gyógyászati szárnnyal bővítették ki az épületegyüttest: mára egészségügyi és rekreációs központ, a szabadtéri uszoda és csúszdapark szélesíti a szolgáltatások skáláját.

 

A különböző homlokzati és felületi elemek – világos, fehér orvosi szárny és faburkolatú közösségi rész – jól elválasztják az egymásba forduló funkciókat, így alakítva egységet. A gyógyászati központ viszonylag hosszú, tört vonalvezetésű, zárt folyosóval csatlakozik a termálfürdőhöz. Az átjárhatóság mellett az új szárny önállóan is tud működni, főbejárata a déli oldalon nyílik.

Az eredeti tervek szerint a két fő funkcionális egység eltérő anyaghasználattal – vakolat és faburkolat – készült volna, ám a fáról költségcsökkentés miatt le kellett mondani. A középfolyosóra felfűzött kezelők mellett az emeleten található a fürdő zöldterülete felé néző pihenőtér, ehhez egy fedett, üvegmellvédes terasz is csatlakozik. A nagy megnyitások változatos átlátásokat generálnak az eltérő magasságú épülettömegek között.

Az anyagot gyűjtötte: Molnár Bence

Publikációk:

internetes:

Adatok: