Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Ligeti György Oktatási Épület - Budapest

A Zeneakadémia intézményének területe az elmúlt években már nem tudta kiszolgálni a megnövekedett igényeket, így bővítésre volt szükség, melyhez a megfelelő helyszínt a Wesselényi utca 52. szám alatt találták meg. A Feszl Frigyes tervezte épület a mai elvárásoknak azonban sem akusztikailag, sem szerkezetileg nem felelt meg, megoldásként az eredeti homlokzatot kulisszaként használták fel, abban új tereket hoztak létre új szerkezetekkel, ennek köszönhetően az utcakép egységének megbontása nélkül került sor az új beruházás lebonyolítására.

A korszerűsítés rejtőzködik az utca embere előtt, míg a szemlélő fel nem fedezi az új belső értékeket. A pince + 4 szintes épületben helyet kapott egy kamaraterem, stúdió, próbatermek, gyakorló fülkék, és irodák az adminisztrációs feladatok ellátására. A tervezés folyamata rendkívül tiszta logika alapján zajlott, a hátsó udvart megtisztították az utólagos hozzáépítésektől, így alakult ki a tetőteraszig vezető új lépcsőház.

Nagyobb térképre váltás

Nagy hangsúlyt fektettek a meglévő és a hozzáépített terek összhangjára, az áttörések, átlátások eszközével biztosították a kapcsolatot a régi és új elemek között. A felsőbb szinteken klasszikus kialakítású iskolai struktúra található az általános oktatási feltételek biztosítására, míg a kétszintes tetőtéri traktusban vannak a különleges akusztikai tulajdonságokkal rendelkező termek, ahol adott a lehetőség a művészi elmélyülésre.

A belsőépítészeti kialakítást az egyszerűség jellemzi, a legharsányabb részlet az ablakok Moiré mintázata, amely a hanghullámok terjedésének az építészeti absztrakciója (Szövetség '39). Az élénk színek, mint a vörös és a zöld, helyenként megtörik a fehér felületek monotonitását. A berendezések tekintetében a puritán fa felületek dominálnak, amelyek a funkcionális igényeket maximálisan kielégítik. A projekt példaértékű a társművészetek együtt-dolgozására, együttélésére.

Az anyagot gyűjtötte: Nagy Bianka

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok: